Jste zde: Home > O ŠVAGRu > Přehled vlastních akcí > 1994 až 1999

1994 až 1999

Přehled akcí pro děti od roku 1994 do roku 1999

 

Rok 1994

 

Léto (14 denní, Ostružno, 25D + 20 V)
 První akce většího charakteru. První pokusy, zdary a neúspěchy. Zkrátka začátek.
 
Podzimní tábor (4denní, Černousy, 14D +7V)
 "A jsme znova spolu.", řekli si ŠVAGŘI a vyjeli do přírody.

 

Mikuláš (3denní, Vilémov, 12D + 7V)
 A byli jsme všichni hodní a proto se nebojíme jet za mikulášem.

 

Zimní prázdniny (4denní, Černousy, 8D +5V)
 Cesta za pokladem aneb první celotáborová hra ve ŠVAGRU.

 

Rok 1995

 

Velikonoce ( 5denní, Rokytnice nad Jizerou, 25D + 12V)
 Tradiční velikonoční zvyky a velká oslava dvojích narozenin.

 

Jarní prázdniny - brána Imangukuly ( 6 den, Capartice, 27D + 13V)
 Dobytí tajemné brány Imangukuly. Kámen z hvězd nám ukázal cestu a kdo se bojí nesmí jít dál. Za denního světla žijeme normálním životem, ale sotva se sešeří vydáváme se po stopách tajemství pátrat po království Imangukuly. Nikdy se nám tajemnou bránu nepodařilo dobít. Tajemství trvá dodnes.

 

Létní tábor - Gulliverovy cesty (14 denní, Malenice, 42D + 19V)
 Putujeme po moři, dostaneme se do země Liliputů, Obrů létací země, ztroskotáme a bloudíme, ale nakonec se všichni šťastně vrátíme domů a jsme bohatší o zkušenosti získané v tvrdých podmínkách ze života v plátěných stanech tee-pee. 


Podzimní prázdniny - Strašidelná Praha (4den, Praha, 20D + 11V)
 Poznáváme Prahu a její pověsti se strašidelnými figurkami starých měst Pražských.

 

Vánoce u babičky Amálky (5denní, Ktová pod Troskami, 19D + 10V)
 Přijeli jsme na návštěvu k babičce Amálce. Pečeme s ní cukroví, lejeme olovo, rozkrajujeme jablíčka, připravujem dárečky a nemůžeme se dočkat, kdy už přijde ježíšek. Ten chodí za ŠVAGREM o něco později a to 30. prosince.

 

Rok 1996

 

Jarní prázdniny - Uštěkaný otazník (6denní, Úštěk, 20D + 11V)
 Tajemný hrad Helfenburg nám odkryl svá tajemství dávné mínulosti.

 

Velikonoce - hody, hody, doprovody (4denní, Radava, 23D + 11V)
 Obnovení staročeských zvyků, vynášení zimy, vítání jara, otvírání studánek a poznávání krás jižních Čech. První a zatím poslední výlet jen naším objednaným autobusem do Písku města s mnoha nej.


 Zde se začíná psát nová epocha ŠVAGRA.

Letní tábor - muminí údolí ( 14 denní, Plasy, 42D + 19V)
 Nastává výrazná změna ve skladbě dětí. Do posud převažovaly děti se zdravotním postižením a nyní se zaměřujeme na děti z dětských domovů. Zavádíme rodinný model.
 Záchrana muminího údolí. V údolí, kde se nachází náš tábor, žijí i mumínci. Muminí maminka a tatínek nás poprosí jménem celého údolí o záchranu před padající kometou. Vydáváme se na cestu k observatoři zjistit přesný čas pádu komety. Naše kroky provází čaroděj, který za úplatu prozradí, co máme dělat dál. Vyzbrojeni čarovným lektvarem stojíme tváří v tvář neodvratnému neštěstí. Držíme se za ruce a cítíme sílu přátelství, která vznikla během 14 dnů a která nakonec byla tím, co nás zachránilo před zkázou.

 

Letní tábor (10denní, Velké Meziříčí, 30D + 12V)
 Boj se čtyřhlavou saní ve vodě, na souši a ve vzduchu. Program operativně vymyšlený až na místě. Původně slibně vyhlížející spolupráce s organizací Fília dopadla naprostým fiaskem pro všechny zúčastněné. Děti ani vedoucí nebyli spokojeni s programem zajištěným Fíliou a tak na místě došlo k odstoupení od smlouvy. Nový program i když vznikl přímo na místě odpovídal věku a druhu postižení dětí na rozdíl od programu předešlého. Budiž nám tato zkušenost velkým ponaučením.

 

Podzimní tábor (4denní, Čimelice, 32D +16V)
 A je to podzim plný barev. Vše se před očima mění a mi se snažíme zachytit to právě teď. Příroda je k nám štědrá nabízí například šípek, bezinky, zralá semínka slunečnic, kukuřice a obilí. Děti dělají zásoby na zimu pro sebe i pro přírodu.
 
Mikmikmikuláš (3denní, Úštěk, 16D + 9V)
 Tradičně netradiční mikuláš.

Vánoce v Číně (4denní, Nové Město pod Smrkem, 19D +10V)
 Jak to asi vypadá o vánocích v Číně. Místo stromku Ibišek, na sobě vlasnoručně vyrobená čínská sárí, na stole rýže a v rukou hůlky. Kdo asi naděluje v Číně dárky?

 

Rok 1997

 

Velikonoce - smrtka ven, vejce sem (5denní, Radava, 32D + 14V)
 Obnovení starých zvyků, pečení jidášů, staré techniky zdobení vajec ...

 

Léto ve středověku (15dní, Doubravka, 64D + 17V)
 Král Přemysl Otakar II. vysazuje 6 měst vedených purkabím a jeho dvorní dámou (rodinný model). Každý měšťan může být povýšen do stavu rytířského či do stavu dvorních dam, čímž zvyšuje prestiž svého města. Města musí rychle sílit a rozrůstat se na mapě Čech. Nejprve jsou města vzájemnými rivaly, a však v momentě napadení sousedními Uhry se spojují v jeden celek a jdou do bitvy pod vedením svého krále. Ve středověku se ne jenom bojovalo, ale i velkolepě hodovalo. Poznali jsme i temné síly středověké mystiky při nelítostném upalování škodící čarodějnice.

 

Indiánský vítr (14den, Velké Meziř., 29D+13V)
 Motivy ze života indiánů jsou zasazeny do malebného údolí s tee-pee. Děti na vlastní ( nyní indiánskou) kůži zkoušejí žít v drsných podmínkách přírody. Učí se spolehnout samy na sebe.

 

Podzimky v Praze (5denní, Praha, 25D + 13V)
 Rodinný výlet do Prahy se všemi jejími atrakcemi od MćDonalds po katedrálu sv. Víta. Nezapomněli jsme na pouť, muzea, divadla, noční Prahu, ZOO, planetárium ani na nákupní šílení v obchodních domech.

 

Čertoviny (3denní, Velké Meziř., 17D + 7V)
 A zase přišel čert a nikoho si neodnesl.

 

Vánoce v Rusku (5denní, Bílý Potok, 13D + 13V)
 Koňské spřežení se sáněmi přivezlo "Dědko maroza" s plnou nůší darů, dárků i dárečků. U slavnostně nazdobené jolky pak rozdával tak dlouho, dokud nůši nevyprázdnil.

 

Rok 1998

 

Masopust ( 3 denní, Velké Březno, 20D + 8V)
Masopustní veselí s průvodem a starými zvyky proběhlo jako součást celostátní akce „30dní pro neziskový sektor“. Přes poctivou přípravu masek i celého průvodu se nám ale paní Zimu zahnat nepodařilo.

 

Velikonoce na Velikonočním ostrově ( 5 denní, Radava - Orlická přehrada, 32D + 14V)
Velikonoční putování na lodích i po souši pro velikonoční vajíčko na Velikonoční ostrov. Netradiční techniky zdobení vajíček, ojedinělé zvyky Velikonočního ostrova. Kdo z kluků upletl nejhezčí pomlázku ?

 

Jarní tábor „Máme rádi zvířata ( 7 denní, Zátoň, 30D + 12V)
Pan Příroda se právě probudil ze zimního spánku a s ním i spousta zvířátek. Každý den jsme si vyzkoušeli být jedním z nich.Stali jsme ptáčky, kočkami, rybami. Byli jsme i v neobvyklé zvířecí škole s paní učitelkou Krávou a učitelem Prasetem.

 

Letní tábor – V zemi skřítků a strašidel (14denní, Poddubí, 40 D + 20V)
Tábor na motivy Lexikonu ohrožených druhů strašidel paní spisovatelky Vítězslavy Klimtové. Dobrodružné poznávání skřítků a strašidel, která obývají sázavské lesy v okolí hradu Zlenice. Nadpřirozené bytosti nás naučily i spoustu zajímavých věcí, jako vyrobit si vlastní papír, jak postavit pravou přírodní keramickou pec, jak stavět vory , jak uvařit čarovný bylinkový čaj ... Zkrátka, podařilo se nám seznámit se spoustou skřítků a strašidel, které pro nás měli vždy nějaké překvapení. Víla Sázavka a skřítek Klokabsbouk nadělili nakonec každému úplně nové sněhobílé a samozřejmě kouzelné ŠVAGR tričko.

 

Letní tábor – Indiánský vítr (14 denní, Velké Meziříčí, 30D + 14V)
 Další ročník úspěšného indiánského tábora. Motivy ze života indiánů jsou zasazeny do malebného údolí s tee-pee. Děti na vlastní ( nyní indiánskou) kůži zkoušejí žít v drsných podmínkách přírody. Učí se spoléhat samy na sebe a na své kamarády.

 

Podzimní tábor aneb co všechno je p(P)ísek (5 denní, Písek, 25D+12V)
Podzimní putování městem Písek s nejstarší elektrárnou, nejstarším kamenným mostem a Putimskou bránou. Pověsti, písničky, prohlídka muzeum a hlavně spousta her, které zprostředkovaly dětem jihočeský Písek - město, kde bydlí ŠVAGR.

 

Vánoce v Itálii ( 4 denní, Jílové u Prahy, 30D + 15V)
Rok se s rokem sešel, Vánoce jsou tu a my jsme přijeli po divokém východu a sibiřské zimě v Rusku slavit Vánoce do Itálie. Setkáme se se špagetami, Mistrem Leonardem, šikmou věží v Pise, pizzou a sáňkoliérami v Benátkách.

 

ŠVAGRrok 1999


Jarní prázdniny – Maškary jdou ! (7 denní, Zátoň, 16D + 8V)
Oživení zapomenuté tradice masopustu. Nejdůležitější při masopustu jsou masky. Čím bláznivější, tím lepší. K jejich výrobě použijeme tradičních (sláma, látky, dřevo, kůže, peří) i netradičních ( papírová hmota, lepenka) materiálů. Vše vyvrcholí rejem masek na veliké louce a průvodem vesnicí. Symbolickým zakončením bude pochování basy – na znamení toho, že si muzikanti v postní době nezahrají.

 

Velikonoce – Krátký život Mařeny.(5 denní, Orlická přehrada, 29D + 14V)
Velikonoce a tradiční zvyky k nim patřící. Děti už tradice vážící se k Velikonocům znají. Samy si vyrobí Mařenu, připraví si písně a půjdou jí zpěvem a tancem doprovodit na její poslední cestě.

 

Letní tábor – Život přírodního kmene okolo posvátného stromu (16 denní, Hradce, 45D + 20V)
Rituální tance za zvuku bubnů, tajemná moc kruhu a ohně, šaman, rada starších, síla stromů a bylin, vnímání přírodních zákonitostí, jeskynní malby... V tomto duchu by se mělo odehrávat letošní léto.

 

Podzimky opět v Praze (5denní, 35D + 15V)
To, co jsme nestihli při své předloňské návštěvě, nás čeká nyní. Pěkně po malých skupinkách tak jako při rodinném výletě. Dětem bude předložen kulturní program a samy si v rámci svých možností navrhnou, co chtějí vidět.

 

Mikuláš - (3 denní, spolupracující dětský domov , 25 dětí v DD + 10V)
Zrodil se nový nápad. Vedoucí, kteří se během akcí s dětmi skamarádí jsou zváni do jednotlivých domovů na návštěvu, ale naše časové možnosti jsou omezené. Napadlo nás spojit návštěvu a krátkou mikulášskou akci dohromady. V jednom dětském domově se uskuteční velkolepé ŠVAGR setkání. Přijedou vedoucí i děti z rodin a ostatních dětských domovů, které se našich akcí běžně účastní. Samozřejmě proběhne mikulášská slavnost v maskách a nebude chybět ani nadílka. Doufáme, že se tento ojedinělý projekt vydaří a že se z něj stane příjemná mikulášská tradice.
 
Vánoce v ...Norsku (5 denní, Písek, 21D + 12V)
Další plánovaná cesta za Vánocemi do cizích krajů. Zvyky a přiblížení země, ve které budeme slavit vánoční svátky. Po Číně, Rusku a Itálii jsme slavili Vánoce v Norsku.

 

 

Přehled akcí pro mládež od roku 1994 do roku 1999

 

Rok 1994

"Dívej se" - víkendovka nejen pro vozíčkéře (3denní, Písek, 25 účastníků)
- na sebe, do sebe, kolem sebe, do budoucna i za sebe a hlavně pod nohy. Prostřednictvím prvků psychoterapie, arte a muzikoterapie se snažíme každý sám za sebe najít jiný pohled či novou cestu k druhým lidem. Akce je směřována především k integraci zdravotně postižené mládeže.

 

Rok 1995

"Dívej se" II. - víkendovka nejen pro vozíčkéře (3denní, Písek, 21 účastníků)
 Navázání na předešlou úspěšnou akci. Zakládá se zde tradice místa Domu dětí a mládeže v Písku a periodizace na jaře a na podzim.

 

"Dívej se" III. - už potřetí (3denní, Písek,18 účastníků)

 

Rok 1996

"Dívej se" IV. - spolu s námi na cesty (3denní, Písek, 26 účastníků)

"Dívej se" V. - spolu s námi na svět smyslů (3denní, Písek, 20 účastníků)

Rok 1997

"Dívej se" VI. - na svět přírodních živlů (3denní, Písek, 25 účastníků)

Školení vedoucích I. (3 denní, Radava, 14 účastníků, 3 vedoucí)
 Tato akce vznikla za účelem vyškolení nových vedoucích, kteří budou zajišťovat především chod našich akcí a tím napomáhat naplňování našeho poslání ve větší míře nežli doposud.

 

Školení vedoucích II. (3 denní, V. Meziříčí, 15 účastníků, 3 vedoucí)
 Další z řady úspěšně započatých kurzů.

 

Slámování (3 denní, Červená Řečice, 12 účastníků, 1 vedoucí)
 Ve spolupráci se Spolkem pro záchranu památek Červenořečických byl uspořádaný happening s výrobou slámových objektů, které byly instalovány do prostoru ustředního městského parku. Tato akce byla zaměřena na aktivaci mládeže z regionu, ale i vzdálených míst naší republiky a vytvoření podmínek pro navázání nových podnětných vztahů a impulzů.

 

Znaková řeč (3 denní, Praha, 18 účastníků, 2 vedoucí)
 První uskutečněná akce z již dlouho zamýšleného cyklu vzdělávacích programů potřebných v sociální oblasti a zatím málo dostupných pro zájemce. Výuka je zajištěna kvalifikovonou lektorkou a jední organizačním pracovníkem z e Švagra. Je to intenzivní výukový program čítající 25 hodin během jednoho víkendu. V příštím roce plánujeme navazující kurzy.

 

Rok 1998

"Dívej se" jaro VII. - Neschovávej se za masku (3 denní, Velké Meziříčí, 25 účastníků)
Tentokrát bylo zvoleno téma masky. Prostřednictvím psychoher, použitím prvků psychoterapie, arteterapie a muzikoterapie nahlédnul každý do svého nitra a pokusil se poodhalit se sám sobě a i ostatním svou vlastní tvář. To znamená alespoň částečně si odkrýt masky, za kterými se schováváme. Všechny psychoterapeutické postupy byly pod odborným dohledem kompetentních osob: absolventů i studentů vyšších ročníků oborů psychologie, spec. pedagogika a soc. práce.

 

Slámování 98 a ŠVAGR slavil 5–té narozeniny !!! (3 denní, Červená Řečice, 20 organizátorů a cca 300 návštěvníků)
Slámováním a uspořádáním putovní výstavy fotografií z akcí ŠVAGRa jsme oslavili pětileté výročí zahájení naší činnosti. Kromě slámování – obnovení staré tradice jsme uspořádali společně se Spolkem na záchranu památek červenořečických jazzrockový koncert na nádvoří zámku, které v rámci přípravných akcí členové Spolku a ŠVAGRa upravili. Doprovodným programem bylo hlínování na prvním nádvoří. Kdo měl chuť, mohl si sám vytvořit upomínkový předmět za odborné asistence místního keramika. Výstavu a koncert navštívilo dohromady na 350 lidí!!! Byli pozváni staří i noví ŠVAGŘi, naši rodinní příslušníci, sponzoři, přátelé, děti, které se našich pobytů pravidelně účastní, ředitelé dětských domovů, místní obyvatelé. Podařilo se nám prezentovat veřejnosti a médiím činnost 2 neziskových organizací ŠVAGRa a Spolku ... Vyvrcholením pak byla nedělní slavnostní vernisáž slámových objektů v řečickém parku.

 

Školení vedoucích III ( 3denní, Údraž, 25 účastníků + 10 lektorů)
3 denní školící pobyt zaměřený na přípravu vedoucích integračních akcí, které naše sdružení pořádá po celý rok. Akce je určena pro 25 účastníků a 10 lektorů. Cílem školení je získání dovedností v oborech: první pomoc, základy pedagogiky a psychologie obtížně zvladatelných dětí a dětí tělesně a mentálně postižených, metodika celotáborových her, základy arteterapie a muzikoterapie, právnické, ekonomické a hygienické minimum. Uvedené části školícího programu zaštiťují odborníci v dané oblasti.

 

Rok 1999


"Dívej se" VIII. – Podívej se na sebe (3 denní, Liberec, 18 účastníků)
Integrační akce zaměřená na sebepoznání.

 

"Dívej se"IX. – ...tentokrát na (ne)závislosti (3 denní, Liberec, 11 účastníků)
 Podívej se na svoje nezávislosti, najdi je, poznej a snaž se je pochopit. Takto zněl podtitul integrační akce pro mládež na vozíčku i bez něj.

 

Dno - (6denní, Červená Řečice, 16 účastníků)
 Nová a úspěšná akce pro mládež z rodinného a ústavního prostředí proběhla na řečickém zámku. Mládežníci pomáhali s přípravami na Slámování a také si občas hráli ato vážně i nevážně.

 

Pro komunitu
Slámování 99 (3 denní, Červená Řečice, 100 úč. slámovalo, 200-230 bylo na koncertu)
Jedná se o happeningovou akci určenou pro všechny - zvláště pak pro celé rodiny z Červené Řečice a přilehlého okolí . Navázali jsme na úspěšné dva předchozí ročníky a Slámování 99 obohatili o divadelní představení pro děti i dospělé. Naším společným cílem bylo vytvořit slámové objekty, instalovat je do prostor řečického parku, zatančit si a pobavit se na koncertu nebo v divadle v kouzelných prostorách červenořečického zámku.Akce proběhla ve spolupráci se Spolkem na záchranu památek červenořečických a místním zastupitelstvem. Touto akcí bychom rádi zviditelnili prostřednictvím médií ŠVAGRa a jeho činnost, poděkovali sponzorům, našim rodinám, přátelům, kteří nám drží palce. Cílem akce bylo mimo jiné obnovit na venkově tradici slámování, nabídnout rodinám příjemnou možnost strávení volného času a otevřít veřejnosti červenořečické památky, které jsou přes rok nepřístupné. Poslední den akce byla uspořádána v parku slavnostní vernisáž slámových objektů "jak se patří".


Jezdíte rádi na naše akce?

 Kontakt:
ŠVAGR z.s.
Píseckého 131
397 01 Písek
tel: 777 020 914

kancelář: 380 602 036

e-mail: info@svagr.net
č. účtu: Raiffeisen BANK
1603595001/5500

IČ 65983033

 

náš FACEBOOK

Mailing-list
Přihlašte se k odběru novinek